16cr.jpg
Objavljeno
15. svibnja 2020.

Uspjeh studenata Tehničkog fakulteta na međunarodnom natjecanju

Studenti Tehničkog fakulteta Brčić i Berković ostvarili značajan uspjeh na međunarodnom natjecanju EUSPEN Talent Programme.

Međunarodna znanstveno-stručna udruga European Society for Precision Engineering and Nanotechnology (EUSPEN - https://www.euspen.eu/) je organizator studentskog natjecanja EUSPEN Talent Programme (https://www.euspen.eu/talent-programme/) otvorenog posebno nadarenim studentima diplomskih i poslijediplomskih studija, u pravilu tehničkih i prirodnih znanosti. U čak 18 europskih zemalja, te uz sudjelovanje i studenata iz SAD i Japana, je na osnovu prijava odabrano po 5 nacionalnih predstavnika. Koordinator aktivnosti na razini Republike Hrvatske je prof. dr. sc. Saša Zelenika s Tehničkog fakulteta.

Tako odabrani studenti su svrstani u međunarodne timove od po 3 sudionika koji su zajednički, putem online alata, radili na zahtjevnom tehnološkom problemu vezanom uz pozicioniranje uređaja koji će se koristiti u novoj generaciji akceleratora čestica na CERN-u. Međunarodno prosudbeno povjerenstvo je upravo odabralo najbolja tri tima koja su pozvana da u rujnu ove godine baš na CERN-u u Ženevi prezentiraju i do izvedbene razine razviju svoja rješenja, na osnovu čega će biti proglašen i apsolutno najbolji tim.

Među odabranih 9 finalista su se, uz studente iz Ujedinjenog kraljevstva, Danske, Španjolske, Italije, SAD i Japana, kvalificirala i čak dva studenta s konstrukcijskog usmjerenja diplomskog studija strojarstva Tehničkog fakulteta u Rijeci – kolege Josip Brčić i Mateo Berković!

Čestitamo kolegama koji su, uz osobne kvalitete, pokazali i dokazali i kvalitetu obrazovanja kojeg su stekli na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci te dali značajan doprinos međunarodnoj vidljivosti naše institucije i Hrvatske.