16cr.jpg
Objavljeno
1. srpnja 2019.

Konferencija “Javno i društveno odgovorna znanost”

U Rijeci će se 10. srpnja 2019. s početkom u 10.00 sati održati 3. konferencija Međunarodnog znanstvenog savjeta Sveučilišta u Rijeci, pod nazivom “Javno i društveno odgovorna znanost”.

Na konferenciji će sudjelovati članovi Međunarodnog znanstvenog savjeta (MZS) Sveučilišta u Rijeci:

 

  • Prof. dr. sc. Ivan Đikić, Goethe-Universität Frankfurt am Main, Njemačka,
  • prof. dr. sc. Igor Mezić, University of California, Santa Barbara, CA, SAD
  • prof. art. Vedran Mimica, Illinois Institute of Technology, IL, SAD
  • prof. dr. sc. Nenad Mišćević, Sveučilište u Mariboru, Slovenija i Srednjeeurpsko sveučilište u Budimpešti, Mađarska
  • prof. dr. sc. Dražen Prelec, MIT, Cambridge, MA, SAD
  • prof. dr. sc. Igor Žutić, University of Buffalo, NY, SAD.

 

Uvodničarka u raspravu bit će rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, dok će konferenciju moderirati etablirana i nagrađivana hrvatska znanstvena novinarka Tanja Rudež.  Konferencija će se održati u prostoru “Akvarij” Kampusa na Trsatu, Radmile Matejčić 5. Ulaz na konferenciju je slobodan.

 

Konferencija je određena kao mjesto razmjene mišljenja i iskustava kompetentnih stručnjaka s ciljem formuliranja zaključaka i konkretnih prijedloga za jačanje društvene i javne uloge i odgovornosti znanosti i znanstvenika. Javna i društvena odgovornost u konačnici bi se morala reflektirati na rast kvalitete visokog obrazovanja u zemlji, te emancipaciju društva kroz emancipaciju pojedinca – građana.

 

Tema događanja u širem kontekstu, a imajući u vidu ekspertize članova MZS-a, njihovo bogato iskustvo života i rada na inozemnim sveučilištima, nastoji se vezati na direktne pozitivne učinke koje društvo u cjelini može baštiniti ukoliko bi se uloga znanstvenika i sustava znanosti snažnije povezala sa zajednicom u kojoj djeluju, uvažavajući pritom dinamičke procese koji na dnevnoj osnovi oblikuju zajednice mijenjajući društvo, često brže od vremena potrebnog za šire uočavanje kauzaliteta.

 

Međunarodni znanstveni savjet osnovan je na Sveučilištu u Rijeci početkom 2018. godine, temeljem odluke Senata, kao savjetodavno tijelo uprave i Savjeta za znanost Sveučilišta u Rijeci za pitanja znanstvene djelatnosti te razvoja strategija i politika u tom području.

U Međunarodni znanstveni savjet imenovani su ugledni znanstvenici koji, na temelju iskustva i praksi uglednih znanstvenih institucija, svojim savjetima i aktivnostima mogu doprinijeti razvoju Sveučilišta u Rijeci. Članovi MZS-a započeli su s radom odmah, a u srpnju 2018. održali su dvije vrlo zapažene konferencije u Rijeci. Prva je bila “Science first – znanost, a ne predrasude” koja se bavila problematikom rastućeg utjecaja tzv. alternativnih istina u društvu, dok je druga konferencija održana na temu “The Future is Now – znanost za bolju budućnost”.