16cr.jpg
Objavljeno
30. lipnja 2024.

Pregled nedavnih istraživačkih aktivnosti s područja upravljanja komponentama i sustavima vozila na UNIZAG-FSB

Prof. dr. sc. Joško Deur održat će 2. srpnja 2024. predavanje o istraživačkim aktivnostima s područja upravljanja komponentama i sustavima vozila na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu

Predavanje prof. dr. sc. Joška Deura daje pregled 25 godina dugih istraživačkih aktivnosti s područja upravljanja automobilskim sustavima u okviru Automotive Control Group - ACG s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Naglasak je na dizajnu namjenskih ispitnih postava mehatroničkih sustava vozila te nedavnim istraživanjima s područja modeliranja, estimacije i upravljanja hibridnim električnim vozilima, dinamikom vozila uključujući usmjeravanje momenta, KGH sustavima električnih vozila, autonomnim vozilima u interakciji s pješacima i litijskim baterijama.

 

Predavanje će se održati 2. srpnja 2024. u prostoriji L9 na Zavodu za konstruiranje s početkom u 11 sati.

 

ACG_Riteh_1.JPG

 

 

ACG_Riteh_2.JPG

 

ACG_Riteh_3.JPG

Životopis predavača

Prof. dr. sc. Joško Deur diplomirao je, magistrirao i doktorirao redom 1989., 1993. i 1999. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu uposlen je od 1990. godine, a 2018. godine izabran je u znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora u trajnom zvanju. Tijekom 2000. godine proveo je jednogodišnju postdoktorsku specijalizaciju u istraživačkom centru tvrtke Ford Motor u Dearbornu, MI, SAD. Nakon povratka sa specijalizacije osniva istraživačku grupu na području sustava upravljanja vozilima (engl. Automotive Control Group, ACG), koja broji oko 15 članova te provodi istraživačke aktivnosti vezane uz modeliranje, optimiranje i upravljanje sustavima i komponentama konvencionalnih, hibridnih i električnih te autonomnih vozila. Od 2001. godine vodio je oko 30 znanstveno-istraživačkih projekata poduprtih od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Hrvatske zaklade za znanost, Europske komisije (FP7, COST, Interreg, H2020, HE), te tvrtki Ford Motor i Jaguar Cars. Objavio je preko 80 članaka u međunarodnim časopisima (od toga oko 60 u CC/SCI-indeksiranim časopisima), preko 130 radova na međunarodnim konferencijama, pet američkih patenata, pet poglavlja u međunarodnim enciklopedijama i knjigama, te jedne znanstvene knjige. Dobitnik je Državne nagrade za znanost za 2006. godinu u kategoriji godišnje nagrade za značajno znanstveno dostignuće u području tehničkih znanosti, srebrne plakete "Josip Lončar" za izrazito uspješnu doktorsku disertaciju, te pet nagrada za najbolje članke na međunarodnim konferencijama. Član je uređivačkog odbora i/ili pridruženi urednik četiriju časopisa. Osnivač je Laboratorija za mehatroniku transportnih sustava na matičnom fakultetu.