16cr.jpg
Objavljeno
7. srpnja 2020.

Priopćenje za medije

Stajalište je epidemiologa da Tehnički fakultet provodi odgovarajuće epidemiološke mjere i procjenjuje se da nema kolektivnog rizika za zarazu te da se može nastaviti s provedbom ispita u prostorima Fakulteta.

Poštovani,

Nastava na Tehničkom fakultetu u Rijeci je tijekom ljetnog semestra, od 16. ožujka, u potpunosti održavana na daljinu pa su u skladu s tim prilagođena vrednovanja pojedinih sadržajnih cjelina i ishoda učenja kroz odgovarajuće provjere znanja.

S obzirom na to da se radi o sadržajnim cjelinama i ishodima učenja koji obuhvaćaju i znanstveni pristup, specijalističke kompetencije, razvojni doprinos, kao i primijenjene i meke vještine više razine složenosti, od izuzetne je važnosti provjeriti takve ishode učenja dijelom i u neposrednom kontaktu između nastavnika i studenta.

Stoga, a prema preporukama Sveučilišta u Rijeci koje omogućavaju vrednovanje dijela ishoda učenja „on site“, kako bi se osigurala kvaliteta stjecanja kvalifikacije u području tehničkih znanosti, završni ispiti se održavaju u prostorima Fakulteta.

Imajući u vidu vrlo povoljnu epidemiološku situaciju u početku ispitnih rokova studenti su pristupili ispitima u prostorima Fakulteta uz uvažavanje postavljenih epidemioloških mjera.

Ističemo da se Tehnički fakultet u Rijeci u potpunosti pridržava svih propisanih epidemioloških mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ):

  • Prilikom ulaska u glavnu zgradu Fakulteta vrši se beskontaktno mjerenje tjelesne temperature te se ne dozvoljava ulaz osobama s povišenom tjelesnom temperaturom;
  • Na ulazu i drugim lokacijama u zgradi Fakulteta postavljeni su beskontaktni raspršivači sredstava za dezinfekciju ruku;
  • Prostorije u kojima se održavaju ispiti pripremljene su tako da je osigurana minimalna udaljenost od 2 metra između osoba, pri čemu su studenti smješteni u pojedine prostorije u iznosu do 20% njenog punog kapaciteta;
  • Za održavanje usmenih ispita, nastavnicima su stavljene na raspolaganje prijenosne pregrade od pleksiglasa;
  • Nakon svakog završenog ispita osiguran je jedan sat za čišćenje, dezinfekciju i provjetravanje prostorije, što se bilježi u posebnim evidencijskim listama;
  • Sve prostorije u kojima se održavaju ispiti su zaključane, a ključeve preuzimaju nastavnici neposredno prije početka pojedinog ispita tek kada je evidentirano izvršeno dezinficiranje prostorije;
  • Higijena u svim zajedničkim prostorijama pojačano se održava, posebice na ulazu u glavnu zgradu, ulazima u sve prostorije i u sanitarnim čvorovima;
  • Svim djelatnicima, a posebno onima na poslovima čišćenja i tehničke podrške, osigurane su i dostupne zaštitne rukavice i maske za lice;
  • Na brojnim istaknutim mjestima postavljene su upute za pravilno postupanje u uvjetima epidemije, a što se posebno odnosi na potrebu održavanje fizičke udaljenosti od najmanje 2 metra.

S obzirom na dobivenu informaciju od 6. srpnja o dvojici studenata Tehničkog fakulteta pozitivnih na SARS-CoV-2, zatraženo je mišljenje voditelja Epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, mr. sc. Dobrice Rončevića, dr. med. Stajalište je epidemiologa da Tehnički fakultet provodi odgovarajuće epidemiološke mjere i procjenjuje se da nema kolektivnog rizika za zarazu te da se može nastaviti s provedbom ispita u prostorima Fakulteta.

Usprkos tome donesena je odluka o obavezi nošenja zaštitnih maski za lice studentima i djelatnicima te o   dodatnom upućivanju na održavanje propisane fizičke udaljenosti u zgradi Fakulteta budući da će se ispiti nastaviti odvijati u prostorima Fakulteta prema objavljenim ispitnim rokovima.

Ovim putem želimo i demantirati navodne tvrdnje dvojice studenata da je u predavaonici tijekom polaganja ispita bilo 60 studenata – kako se navodi u jednom novinskom članku. Kao što smo već i naveli u  priopćenju, sukladno našim mjerama za suzbijanje širenja epidemije SARS-CoV-2, u predavaonicama je popunjenost do 20% od njihovog maksimalnog kapaciteta i osiguran razmak između studenata je 2 metra.

Žao nam je da su neki mediji prenijeli informacije koje mogu imati vrlo ozbiljne konotacije, negativne posljedice za rad Fakulteta, živote naših profesora, studenata i svih naših zaposlenika a da se nisu informirali s našim Fakultetom vezano za sve korake koje smo poduzeli za sprječavanje širenja virusa. U tom smislu smo mogli spriječiti širenje lažnih vijesti i dodatnog širenja panike i straha među pučanstvom jer smo mogli medijima dati točne i provjerene podatke.

Tehnički fakultet svim medijima stoji na raspolaganju za sve vrste informacija i cijeli razvoj situacije, za kojeg se nadamo da će biti pozitivan i da neće biti novih zaraženih od virusa SARS-CoV-2, a sve ćemo informacije pravodobno podijeliti svim zainteresiranim stranama.

Rukovodeći se sviješću da nove informacije mogu izazvati nelagodu ili nesigurnost kod pojedinih studenata, omogućit će im se polaganje ispita u posebnom ispitnom terminu.

Ured Dekana