Teh. faks-35.jpg
Published
9. listopada 2017.

Na Tehničkom fakultetu otvoren 3DEXPERIENCE STEM Lab

Novi laboratorij opremljen najmodernijom tehnologijom za konstruiranje

Na Tehničkom fakultetu otvoren 3DEXPERIENCE STEM Lab vrijedan 2,5 milijuna eura

Novi laboratorij opremljen najmodernijom tehnologijom za konstruiranje opremljen je modernim softverom koji će uključiti u rad različitih kolegija, a potpisivanjem sporazuma s tvrtkama AITAC i CADCAM Grupe, Tehnički fakultet dobio ga je na korištenje idućih deset godina

RIJEKA Potpisivanjem sporazuma s tvrtkama AITAC i CADCAM Grupe na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci jučer je osnovan 3DEXPERIENCE STEM Lab, čija vrijednost iznosi 2,5 milijuna eura. Riječ je o laboratoriju opremljenom najmodernijom tehnologijom za konstruiranje, a koji je, kako je istaknula dekanica prof. dr. Jasna Prpić-Oršić, opremljen vrhunskim softverom.

– Od danas imamo priliku studente obrazovati na vrhunskim softverima te tako poboljšati njihovu konkurentnost na tržištu rada iako je riječ o kadru koji je iznimno tražen i cijenjen kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Namjera je ovaj moderan softver uključiti u rad različitih kolegija, a potpisivanjem sporazuma Tehnički fakultet dobio ga je na korištenje idućih deset godina. Vjerujemo da će laboratorij studentima pružiti još sveobuhvatnija znanja, kazala je dekanica.

Foto: Marko Gracin

Jedinstvena platforma

Od osnutka do danas, dodala je, na Tehničkom fakultetu diplomiralo je gotovo sedam tisuća studenata što govori u prilog tome da se većina visokoobrazovnog kadra ovog područja obrazuje upravo na toj ustanovi, a predstavljajući mogućnosti 3DEXPERIENCE platforme u integraciji s računalnom opremom direktor CADCAM Grupe, Zlatko Šimunec, istaknuo je da se radi o jedinstvenoj platformi koja omogućuje efikasan dizajn i proizvodnju novog uređaja.

– Kroz partnersku suradnju s tvrtkama AITAC i CADCAM Grupom, fakultetu se na razdoblje od 10 godina osiguravaju akademske licence nove 3DEXPERIENCE platforme za konstruiranje i razvoj proizvoda. Opremanje 3DEXPERIENCE STEM Lab-a sveobuhvatnom poslovnom platformom koja objedinjuje razne brandove i rješenja tvrtke Dassault Systemes, koju zastupa CADCAM Grupa, studentima Tehničkog fakuleteta omogućeno je da idu u korak s razvojem tehnologija za konstruiranje i razvoj proizvoda.

Osim CAD funkcionalnosti za 3D konstruiranje, 3DEXPERIENCE platforma omogućuje integraciju svih procesa i podataka tijekom cijelog životnog ciklusa proizvoda u informacijsko okruženje s precizno definiranim ulogama i ovlastima korisnika, aplikacije za 3D konstruiranje, modeliranje i simulacije, kao i aplikacije za inteligentno upravljanje podacima tj. pretraživanje i sistematizaciju podataka. Povezuje inženjere, projektante, dizajnere, menadžere, marketing, prodaju te druge odjele i lokacije u integrirano kolaborativno okruženje, pojasnio je Šimunec.

 

Konkurentni na tržištu

Tvrtka AITAC, koja se primarno bavi projektiranjem u brodogradnji i pružanjem konzultantskih usluga iz područja implementacije 3DEXPERIENCE rješenja za potrebe brodogradnje, aktivno koristi ista rješenja u svakodnevnom poslovanju, a prema riječima direktora Marijana Lorencina kroz projekt je cilj privući studente da prošire svoja znanja s novim tehnologijama kako bi postali konkurentniji na tržištu rada, ali i bolji kandidati za potencijalna nova radna mjesta u AITAC-u.

– Za nas je ovo veliki korak jer ćemo dobiti gotov kadar koji smo do sada sami morali educirati. Pored toga otvaranje 3DEXPERIENCE STEM Laba korak je više u dosadašnjoj suradnji s Tehničkim fakultetom na kojem već godinama sponzoriramo studentske projekte, zaključio je Lorencin.

Preuzeto sa: 

http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Na-Tehnickom-fakultetu-otvoren-3DEXPERIENCE-STEM-Lab-vrijedan-2-5-milijuna-eura

 

 • Published
  20. srpnja 2018.

  Studentski izbori 2018. - ponavljanje glasovanja

  Donijeta je Odluka o određivanju dana ponavljanja izbora za izbor studentskih predstavnika u Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci i studentske zborove sastavnica Sveučilišta u Rijeci 2018.

 • Published
  19. srpnja 2018.

  Natječaj za izbor

  Natječaj za izbor; tri nastavnika u znanstveno-nastavno zvanje i na radno mjesto docent, tri suradnika u suradničko zvanje i na radno mjesto asistent, jednog suradnika za izbor u naslovno suradničko zvanje asistent

 • Published
  16. srpnja 2018.

  Traže se stipendisti

  Drvna industrija Klana d.d. traži motivirane studente za obavljanje studentske prakse i osigurava im stipendiju za vrijeme trajanja studija.

 • Published
  13. srpnja 2018.

  Computer Society Congress

  Studentski zbor Tehničkog fakulteta u Rijeci u suradnji s IEEE studentskim ogrankom Sveučilišta u Rijeci i potporom Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci organizira prvi Computer Society kongres u Rijeci 14. i 15.srpnja 2018.

 • Published
  12. srpnja 2018.

  Kalendar nastave

  Kalendar nastave za akademsku godinu 2018./2019. nalazi se u privitku.

 • Published
  12. srpnja 2018.

  Pripremni seminar iz matematike

  Pripremni seminar iz matematike, namijenjen studentima prvih godina, održavat će se od 25. do 27. rujna 2018.