Zavod za mehaniku fluida i računarsko inženjerstvo

shutterstock_164753900.jpg

Kontakt informacije

Adresa
Zavod za mehaniku fluida i računarsko inženjerstvo
Tehnički fakultet
Vukovarska 58
51000 Rijeka

Eng: http://sim.riteh.hr

Nastavne aktivnosti Zavoda za mehaniku fluida i računarsko inženjerstvo obuhvaćaju primarno kolegije na preddiplomskom studiju strojarstva, ali i brodogradnje, elektrotehnike i računarstva te na diplomskom studiju strojarstva i brodogradnje. Zavodski kolegiji pokrivaju discipline mehanike fluida, hidrauličkih strojeva, računarskih metoda, računarske dinamike fluida, modeliranja i optimizacije te programiranja.

Znanstvene i stručne aktivnosti Zavoda za mehaniku fluida i računarsko inženjerstvo vezane su za područje modeliranja i optimizacije strujanja fluida, posebno numeričkih metoda i računalnih simulacija strujanja u cijevima, turbostrojevima, otvorenim kanalima sa pojavom poplavljivanja, simulacija strujanja i disperzije čestica u atmosferi, onećišćenja, itd. Pri tome se Zavod bavi i izradom specijalističkog inženjerskog softvera.

Aktivni znanstveni projekt:

 • Ekološko modeliranje u obalnom području Riječkog zaljeva, potpora Sveučilišta u Rijeci, voditelj Lado Kranjčević

Aktivni projekti za gospodarstvo:

 • Analiza varijantnih rješenja spojnog kanala Rječina –  Mrtvi kanal s novelacijom procjene rizika od poplava u donjem toku Rječine korištenjem računalnih simulacija, naručitelj Hrvatske vode, voditelj Luka Sopta
 • Weather standby software; research and development project, naručitelj SAIPEM Rijeka, voditelj Jerko Škifić

Novosti

 • Published
  7. lipnja 2017.

  LJETNA ŠKOLA PYTHON PROGRAMIRANJA

  U periodu 26.06 - 30.06. 2017. na Tehničkom fakultetu će se održati Ljetna škola programiranju u Pythonu. Škola je namijenjena učenicima srednjih škola, koji će po završetku tečaja dobiti potvrdu o sudjelovanju u radionici. Prijave i informacije na ihreljac@riteh.hr ili lgrbcic@riteh.hr.

 • Published
  1. lipnja 2017.

  Model prognoze kakvoće mora

  Uspješna suradnja riječkih znanstvenika na kreiranju prediktivnog modela koji će omogućiti predviđanje pojave mikrobiološkog onečišćenja na plažama. Ostvareni model predstavlja znanstveni novitet, a što je potvrđeno i objavom istraživanja u vodećem svjetskom časopisu za vodne resurse Water Research.

Katedre i laboratoriji