Knjižnica

 

OBAVIJESTI

 

NOVO RADNO VRIJEME KNJIŽNICE !!

Od 2. studenog 2023. Knjižnica Tehničkog fakulteta bit će otvorena svaki radni dan od ponedjeljka do petka, od 8,00 do 19,00 sati.

Računalna čitaonica otvorena je u radno vrijeme Fakulteta do 22 sata.

Uvjeti posudbe

- učlanjenje je besplatno uz predočenje studentske iskaznice (x-ice)

- istovremeno se mogu posuditi do 3 knjige na rok od 30 dana uz mogućnost produženja posudbe na idućih 30 dana

- u slučaju prekoračenja roka posudbe, naplaćuje se zakasnina od 0,13 EUR (1,00 kn) po knjizi i danu

Rok posudbe za posuđene knjige može se produžiti slanjem zahtjeva na mail: knjiznica@riteh.hr

 

 

Otvoren pristup na časopise Wiley

Izdavač Wiley otvorio je hrvatskoj znanstvenoj i akademskoj zajednici pristup na više od 1.400 časopisa u okviru područja društvenih i humanističkih znanosti, prirodnih i tehničkih znanosti te biomedicine i zdravstva. Zastupljeni časopisi pokrivaju područje društvenih i humanističkih znanosti, prirodnih i tehničkih znanosti te medicine objedinjenih u zbirkama Social Sciences and Humanities, Science, Technology and Medicine i Medicine & Nursing Collection.

Detaljnije informacije o dostupnim časopisima, ustanovama s pravom pristupa i mogućnosti udaljenog pristupa možete pronaći ovdje.

 

Otvorena znanost UNIRI

Na mrežnim stranicama Svučilišne knjižnice dostupno je novo mrežno mjesto "Otvorena znanost UNIRI".

Stranica prati novosti i aktualnosti iz svijeta otvorene znanosti, sadrži informacije o aktivnostima Centra za otovorenu znanost koji djeluje u sklopu Sveučilišne knjižnice Rijeka te pruža uvid u dokumente i aktivnosti Sveučilišta na području otvorene znanosti.

Centar za otvorenu znanost kroz mrežnu stranicu pruža potporu u provođenju Politike otvorene znanosti Sveučilišta u Rijeci kroz ponuđene edukacije i ostale aktivnosti Open Science Cafea. Na stranici se može pratiti kalendar događanja vezanih uz otovorenu znanost, a korisnici koji žele primati direktne obavijesti putem e-maila imaju se mogućnost prijaviti na newsletter stranice.

Mrežnoj stranici Otvorena znanost možete pristupiti ovdje .

 

RapidILL - novi servis digitalne dostave dokumenata

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu omogućuje pristup RapidILL globalnom servisu za digitalnu dostavu preslika članaka i poglavlja iz knjiga iz više od 500 sveučilišnih i visokoškolskih knjižnica diljem svijeta.

Servis je namijenjen svim korisnicima Knjižnice te svim knjižnicama u Republici Hrvatskoj u svrhu međuknjižnične brze digitalne dostave članaka i poglavlja iz knjiga. Servis digitalne dostave RapidILL omogućen je u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, a usluga će biti dostupna bez naknade do kraja 2025. godine. Narudžba digitalne dostave članaka ili poglavlja iz knjiga zaprima se ispunjavanjem RapidILL on line zahtjeva.  Prosječno je vrijeme obrade zahtjeva u RapidILL-u 12 sati.

Zahtjev se može uputiti na mail: soreskovic@riteh.hr

 

MDPI: Dostupno 30 APC vaučera za objavu u otvorenom pristupu

Švicarski izdavač znanstvenih časopisa u otvorenom pristupu Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI) i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu sklopili su sporazum temeljem kojega je hrvatskoj znanstvenoj i akademskoj zajednici dostupno 30 APC vaučera (APC – Article Processing Charges) za objavu radova u otvorenom pristupu bez dodatnih troškova objave za autore.

Prije predaje rada za objavu potrebno se javiti na kontakt baze@nsk.hr.

Popis časopisa u kojima je moguće objaviti rad u otvorenom pristupu

 

Uspostava udaljenog pristupa na platformu ProQuest Ebook Central

Obavještavamo da će tvrtka ProQuest od 10. listopada 2022. započeti s procesom uspostave udaljenog pristupa (Shibboleth) koji će obuhvatiti i platformu Ebook Central, pri čemu više neće biti potrebna izrada dodatnog korisničkog računa, odnosno upis korisničkih podataka posebno kreiranih za Ebook Central u svrhu preuzimanja (poglavlja) e-knjiga, čuvanja popisa pregledanih e-knjiga, bilješki i slično.

 

Skupni repozitorij Dabar u discovery servisu Summon

Omogućena je pretraga skupnog digitalnog repozitorija Dabar u okviru platforme objedinjenog pretraživanja svih dostupnih e-izvora, discovery servisa Summon. U Dabru su pohranjeni svi sadržaji institucijskih i tematskih digitalnih repozitorija i arhiva ustanova iz sustava znanosti i visokog obrazovanja Republike Hrvatske (preprint radovi, recenzirani članci, radovi s konferencija, podaci istraživanja, disertacije, završni radovi studenata, knjige, nastavni materijali, slike, video i audiozapisi, prezentacije, digitalizirana građa…).

 

Pretplaćena platforma objedinjenog pretraživanja e-izvora: Summon

Za hrvatsku znanstvenu i akademsku zajednicu pretplaćena je platforma objedinjenog pretraživanja e-izvora, discovery servis Summon. koji će zamijeniti dosadašnju platformu EBSCO Discovery Service (EDS).

Korištenjem jednog polja za pretraživanje putem discovery servisa Summon moguća je objedinjena pretraga svih dostupnih pretplaćenih e-izvora u nacionalnoj licenci, e-izvora dostupnih na pojedinim hrvatskim sveučilištima, e-izvora u otvorenom pristupu, a u skorašnjem vremenskom roku i skupnog digitalnog repozitorija Dabar.

Korištenje je moguće izravno s računala u ustanovama u sustavu znanosti i visokog obrazovanja te udaljeno, upisom AAI@EduHr elektroničkog identiteta.

Pristup discovery servisu Summon moguć je na stranici Sveučilišne knjižnice Rijeka, te putem poveznice.

 

Otvoren pristup na bazu podataka MathSciNet

MathSciNet (Mathematical Reviews) je bibliografska baza Američkog matematičkog društva (American Mathematical Society) koja omogućuje pristup na više od 3 milijuna indeksiranih publikacija, sažetaka i bibliografskih podataka iz znanstvene literature o matematici (časopisi, disertacije, knjige, poglavlja u knjigama), kao i gotovo 2 milijuna direktnih poveznica na originalne članke sadržane u više od 2.000 časopisa i drugih serijskih publikacija. Bibliografski zapisi za starije članke sežu do ranih 1800-ih godina.

Baza je dostupna putem sučelja EBSCOhost i na platformi izdavača American Mathematical Society.

Udaljeni pristup na MathSciNet putem EBSCOhost platforme izvan IP mreže ustanova s pravom pristupa moguće je ostvariti odabirom proxy servera (na glavnom izborniku Portala e-izvori) ili putem Shibboleth prijave.

Detalje o ustanovama s pravom pristupa i popis dostupnih naslova možete pronaći ovdje.

 

Otvoren pristup na bazu podataka EconLit

EconLit je bibliografska znanstvena baza podataka koju izdaje American Economic Association, a obuhvaća područje ekonomije i poslovanja. Uključuje recenzirane članke, radne materijale s vodećih sveučilišta, doktorske disertacije, knjige, zbornike s konferencija i recenzije knjiga. Baza sadrži više od 1.5 milijuna zapisa počevši od 1886. godine.

Baza je dostupna na platformi ProQuest.

Detalje o ustanovama s pravom pristupa i popis dostupnih naslova možete pronaći ovdje.

 

Otvoren pristup na platformu SciFinder-n

SciFinder-n je platforma koja omogućava pregled relevantne literature s područja kemije, biokemije, kemijskog inženjerstva i drugih srodnih znanstvenih područja i disciplina, a sadrži i opsežan popis kemijskih tvari, reakcija i spojeva.

Uvjet pristupa je registracija korisnika, a nakon registracije prijava se traži svaki put kada pristupate bazi. Ukoliko već imate korisnički račun, nakon unosa korisničkih podataka možete pristupiti pretraživanju baze.

Detalje pretplate te poveznice za registraciju ili unos korisničkih podataka možete pronaći u opisu platforme.

 

Otvoren pristup na bazu podataka IEEE/IET Electronic Library (IEL)

Ponovno je otvoren pristup na bazu podataka IEEE/IET Electronic Library (IEL).

IEEE/IET Electronic Library (IEL) jedna je od najopsežnijih i najznačajnijih baza znanstvenih i stručnih članaka u okviru područja elektrotehnike, računarstva, ICT-a i srodnih područja.

 

 

Na Tehničkom fakultetu u Rijeci od 1960. godine djeluje fakultetska knjižnica koja je po svojoj namjeni specijalnog tipa. Knjižnica obuhvaća površinu od 403 m2, a podijeljena je u dvije etaže. Na gornjoj etaži nalazi se korisnički prostor i dva ureda za osoblje. Osim posudbenog dijela s izdvojenim malim djelom fonda najtraženije studentske literature, korisnici imaju na raspolaganju čitaonicu s ukupno 54 radna mjesta. Jedan dio čitaonice u kojoj je izložena tekuća periodika ima 30 mjesta, a drugi izdvojeni dio ima 24 mjesta predviđena za rad na računalima. Na ovom prostoru nalaze se i kartični katalozi. Na donjoj etaži nalazi se spremište u kojem je smješten najveći dio fonda knjižnice - periodičke publikacije, omeđene publikacije, referentna zbirka, neknjižna građa itd. Poslovanje knjižnice uređeno je Pravilnikom o knjižnici Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

    Knjižnica prikuplja i obrađuje knjižničnu građu prema prihvaćenim svjetskim standardima za katalogizaciju i klasifikaciju. Nabava novih publikacija provodi se u suradnji s profesorima, Knjižničnim odborom i Povjerenstvom za izdavačku djelatnost i knjižnicu. Građa se računalno obrađuje u programskom paketu CROLIST od 1994.g., a zapisi se mogu pregledavati putem on-line kataloga  knjižnice Tehničkog fakulteta. 

U svom fondu Knjižnica posjeduje, prema podacima inventure u 2011. g., više od 20400 svezaka knjiga, doktorskih disertacija, magistarskih radova, pravilnika i standarda, 4400 svezaka časopisa i 1700 primjeraka neknjižne građe (posebni otisci, brošure, CD).

CROSBI - Hrvatska znanstvena biblografija

Hrvatski znanstveni portal

Mreža mladih znanstvenika

 

AKADEMSKO PISANJE
Pišete seminarski, završni, diplomski, stručni ili znanstveni rad?
OVDJE možete naći niz jednostavnih i interaktivnih obrazovnih materijala kojima se pojašnjava proces pisanja, citiranja literature i izbjegavanja plagiranja.