Knjižnica

 

OBAVIJESTI

 

 

Otvoren probni pristup platformi Statista do 16. lipnja 2024.

Za Sveučilište u Rijeci otvoren je probni pristup platformi Statista

Statista okuplja nacionalne i međunarodne statistike i podatke o tržištu i osigurava pristup na više od 1,5 milijuna statistika, prognoza, dosjea, izvještaja i infografika u okviru 80.000 različitih tema iz više od 22.500 izvora. Obuhvaća više od 170 multidisciplinarnih kategorija.

Probni pristup traje do 16. lipnja 2024., a platformi je moguće pristupiti sa IP adresa ustanova Sveučilišta u Rijeci.

Pretraživanje: Statista

Više o platformi pogledajte u videu, a za dodatne informacije pogledajte bazu webinara.  

Nabava e-izvora u nacionalnoj licenci za 2024. godinu

Na mrežnim stranicama Nacionalne i sveučilišne knjižnice objavljen je utvrđen popis e-izvora koji će biti dostupni u nacionalnoj licenci u 2024. godini. Za objavu radova u otvorenom pristupu bez dodatnih troškova za autore u IEEE/IET Electronic Library (IEL) dostupno je 40 APC vaučera (APC – Article Processing Charges).

Za sva dodatna pitanja zaintersirani se mogu obratiti na e-mail: baze@nsk.hr ili na broj 01 6164 172.

 

NOVO RADNO VRIJEME KNJIŽNICE !!

Od 2. studenog 2023. Knjižnica Tehničkog fakulteta bit će otvorena svaki radni dan od ponedjeljka do petka, od 8,00 do 19,00 sati.

Računalna čitaonica otvorena je u radno vrijeme Fakulteta do 22 sata.

Uvjeti posudbe

- učlanjenje je besplatno uz predočenje studentske iskaznice (x-ice)

- istovremeno se mogu posuditi do 3 knjige na rok od 30 dana uz mogućnost produženja posudbe na idućih 30 dana

- u slučaju prekoračenja roka posudbe, naplaćuje se zakasnina od 0,13 EUR (1,00 kn) po knjizi i danu

Rok posudbe za posuđene knjige može se produžiti slanjem zahtjeva na mail: knjiznica@riteh.uniri.hr

 

Objavljen SJR (Scopus) 2023

Na Scimago Journal & Country Rank (SJR) dostupni su metrički podaci za 2023. godinu. Na poveznici možete pronaći ukupan popis dostupnih časopisa.

Novi metrički podaci dostupni su i za 163 publikacije hrvatskih izdavača.

 

Otvoren probni pristup na Taylor & Francis eBooks

Izdavač Taylor & Francis je za hrvatsku znanstvenu i akademsku zajednicu omogućio probni pristup na cjelokupnu zbirku e-knjiga koja sadrži monografije, referentnu literaturu i udžbenike koji obuhvaćaju sva znanstvena područja.

Popis ustanova koje su uključene u probni pristup i kratke upute za korištenje zbirke možete pronaći ovdje.

Probni pristup će biti omogućen do 13. svibnja 2024.

 

Otvoren pristup na časopise Wiley

Izdavač Wiley otvorio je hrvatskoj znanstvenoj i akademskoj zajednici pristup na više od 1.400 časopisa u okviru područja društvenih i humanističkih znanosti, prirodnih i tehničkih znanosti te biomedicine i zdravstva. Zastupljeni časopisi pokrivaju područje društvenih i humanističkih znanosti, prirodnih i tehničkih znanosti te medicine objedinjenih u zbirkama Social Sciences and Humanities, Science, Technology and Medicine i Medicine & Nursing Collection.

Detaljnije informacije o dostupnim časopisima, ustanovama s pravom pristupa i mogućnosti udaljenog pristupa možete pronaći ovdje.

 

Otvorena znanost UNIRI

Na mrežnim stranicama Svučilišne knjižnice dostupno je novo mrežno mjesto "Otvorena znanost UNIRI".

Stranica prati novosti i aktualnosti iz svijeta otvorene znanosti, sadrži informacije o aktivnostima Centra za otovorenu znanost koji djeluje u sklopu Sveučilišne knjižnice Rijeka te pruža uvid u dokumente i aktivnosti Sveučilišta na području otvorene znanosti.

Centar za otvorenu znanost kroz mrežnu stranicu pruža potporu u provođenju Politike otvorene znanosti Sveučilišta u Rijeci kroz ponuđene edukacije i ostale aktivnosti Open Science Cafea. Na stranici se može pratiti kalendar događanja vezanih uz otovorenu znanost, a korisnici koji žele primati direktne obavijesti putem e-maila imaju se mogućnost prijaviti na newsletter stranice.

Mrežnoj stranici Otvorena znanost možete pristupiti ovdje .

 

RapidILL - novi servis digitalne dostave dokumenata

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu omogućuje pristup RapidILL globalnom servisu za digitalnu dostavu preslika članaka i poglavlja iz knjiga iz više od 500 sveučilišnih i visokoškolskih knjižnica diljem svijeta.

Servis je namijenjen svim korisnicima Knjižnice te svim knjižnicama u Republici Hrvatskoj u svrhu međuknjižnične brze digitalne dostave članaka i poglavlja iz knjiga. Servis digitalne dostave RapidILL omogućen je u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, a usluga će biti dostupna bez naknade do kraja 2025. godine. Narudžba digitalne dostave članaka ili poglavlja iz knjiga zaprima se ispunjavanjem RapidILL on line zahtjeva.  Prosječno je vrijeme obrade zahtjeva u RapidILL-u 12 sati.

Zahtjev se može uputiti na mail: soreskovic@riteh.hr

 

Uspostava udaljenog pristupa na platformu ProQuest Ebook Central

Obavještavamo da će tvrtka ProQuest od 10. listopada 2022. započeti s procesom uspostave udaljenog pristupa (Shibboleth) koji će obuhvatiti i platformu Ebook Central, pri čemu više neće biti potrebna izrada dodatnog korisničkog računa, odnosno upis korisničkih podataka posebno kreiranih za Ebook Central u svrhu preuzimanja (poglavlja) e-knjiga, čuvanja popisa pregledanih e-knjiga, bilješki i slično.

 

Skupni repozitorij Dabar u discovery servisu Summon

Omogućena je pretraga skupnog digitalnog repozitorija Dabar u okviru platforme objedinjenog pretraživanja svih dostupnih e-izvora, discovery servisa Summon. U Dabru su pohranjeni svi sadržaji institucijskih i tematskih digitalnih repozitorija i arhiva ustanova iz sustava znanosti i visokog obrazovanja Republike Hrvatske (preprint radovi, recenzirani članci, radovi s konferencija, podaci istraživanja, disertacije, završni radovi studenata, knjige, nastavni materijali, slike, video i audiozapisi, prezentacije, digitalizirana građa…).

 

Pretplaćena platforma objedinjenog pretraživanja e-izvora: Summon

Za hrvatsku znanstvenu i akademsku zajednicu pretplaćena je platforma objedinjenog pretraživanja e-izvora, discovery servis Summon. koji će zamijeniti dosadašnju platformu EBSCO Discovery Service (EDS).

Korištenjem jednog polja za pretraživanje putem discovery servisa Summon moguća je objedinjena pretraga svih dostupnih pretplaćenih e-izvora u nacionalnoj licenci, e-izvora dostupnih na pojedinim hrvatskim sveučilištima, e-izvora u otvorenom pristupu, a u skorašnjem vremenskom roku i skupnog digitalnog repozitorija Dabar.

Korištenje je moguće izravno s računala u ustanovama u sustavu znanosti i visokog obrazovanja te udaljeno, upisom AAI@EduHr elektroničkog identiteta.

Pristup discovery servisu Summon moguć je na stranici Sveučilišne knjižnice Rijeka, te putem poveznice.

 

Otvoren pristup na bazu podataka MathSciNet

MathSciNet (Mathematical Reviews) je bibliografska baza Američkog matematičkog društva (American Mathematical Society) koja omogućuje pristup na više od 3 milijuna indeksiranih publikacija, sažetaka i bibliografskih podataka iz znanstvene literature o matematici (časopisi, disertacije, knjige, poglavlja u knjigama), kao i gotovo 2 milijuna direktnih poveznica na originalne članke sadržane u više od 2.000 časopisa i drugih serijskih publikacija. Bibliografski zapisi za starije članke sežu do ranih 1800-ih godina.

Baza je dostupna putem sučelja EBSCOhost i na platformi izdavača American Mathematical Society.

Udaljeni pristup na MathSciNet putem EBSCOhost platforme izvan IP mreže ustanova s pravom pristupa moguće je ostvariti odabirom proxy servera (na glavnom izborniku Portala e-izvori) ili putem Shibboleth prijave.

Detalje o ustanovama s pravom pristupa i popis dostupnih naslova možete pronaći ovdje.

 

Otvoren pristup na platformu SciFinder-n

SciFinder-n je platforma koja omogućava pregled relevantne literature s područja kemije, biokemije, kemijskog inženjerstva i drugih srodnih znanstvenih područja i disciplina, a sadrži i opsežan popis kemijskih tvari, reakcija i spojeva.

Uvjet pristupa je registracija korisnika, a nakon registracije prijava se traži svaki put kada pristupate bazi. Ukoliko već imate korisnički račun, nakon unosa korisničkih podataka možete pristupiti pretraživanju baze.

Detalje pretplate te poveznice za registraciju ili unos korisničkih podataka možete pronaći u opisu platforme.

 

Otvoren pristup na bazu podataka IEEE/IET Electronic Library (IEL)

Ponovno je otvoren pristup na bazu podataka IEEE/IET Electronic Library (IEL).

IEEE/IET Electronic Library (IEL) jedna je od najopsežnijih i najznačajnijih baza znanstvenih i stručnih članaka u okviru područja elektrotehnike, računarstva, ICT-a i srodnih područja.

 

 

Na Tehničkom fakultetu u Rijeci od 1960. godine djeluje fakultetska knjižnica koja je po svojoj namjeni specijalnog tipa. Knjižnica obuhvaća površinu od 403 m2, a podijeljena je u dvije etaže. Na gornjoj etaži nalazi se korisnički prostor i dva ureda za osoblje. Osim posudbenog dijela s izdvojenim malim djelom fonda najtraženije studentske literature, korisnici imaju na raspolaganju čitaonicu s ukupno 54 radna mjesta. Jedan dio čitaonice u kojoj je izložena tekuća periodika ima 30 mjesta, a drugi izdvojeni dio ima 24 mjesta predviđena za rad na računalima. Na ovom prostoru nalaze se i kartični katalozi. Na donjoj etaži nalazi se spremište u kojem je smješten najveći dio fonda knjižnice - periodičke publikacije, omeđene publikacije, referentna zbirka, neknjižna građa itd. Poslovanje knjižnice uređeno je Pravilnikom o knjižnici Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

    Knjižnica prikuplja i obrađuje knjižničnu građu prema prihvaćenim svjetskim standardima za katalogizaciju i klasifikaciju. Nabava novih publikacija provodi se u suradnji s profesorima, Knjižničnim odborom i Povjerenstvom za izdavačku djelatnost i knjižnicu. Građa se računalno obrađuje u programskom paketu CROLIST od 1994.g., a zapisi se mogu pregledavati putem on-line kataloga  knjižnice Tehničkog fakulteta. 

U svom fondu Knjižnica posjeduje, prema podacima inventure u 2011. g., više od 20400 svezaka knjiga, doktorskih disertacija, magistarskih radova, pravilnika i standarda, 4400 svezaka časopisa i 1700 primjeraka neknjižne građe (posebni otisci, brošure, CD).

CROSBI - Hrvatska znanstvena biblografija

Hrvatski znanstveni portal

Mreža mladih znanstvenika

 

AKADEMSKO PISANJE
Pišete seminarski, završni, diplomski, stručni ili znanstveni rad?
OVDJE možete naći niz jednostavnih i interaktivnih obrazovnih materijala kojima se pojašnjava proces pisanja, citiranja literature i izbjegavanja plagiranja.