Knjižnica

 

Ljetno radno vrijeme

Knjižnica će od 19. srpnja 2021. do 20. kolovoza 2021. biti zatvorena za posudbu.

U tom je periodu moguće korištenje računalne čitaonice u ljetno radno vrijeme Fakulteta do 15,00 sati. 

Od 23. kolovoza 2021. knjižnica nastavlja s radom  prema redovnom radnom vremenu: ponedjeljak - petak od 8,00 do 15,00 sati; srijeda od 8,00 do 18,00 sati.

 

Računalna čitaonica otvorena do 21 sat

Od 28. lipnja 2021. ponovno je omogućen rad u računalnoj čitaonici do 21 sat. 

Molimo korisnike da se pridržavaju preporučenih protuepidemioloških mjera.

Radno vrijeme i način rada knjižnice od 01. listopada 2020.

Knjižnica Tehničkog fakulteta u Rijeci od 01. listopada 2020. radit će prema redovnom radnom vremenu: od ponedjeljka do petka od 8 do 15 sati, te srijedom od 8 do 18 sati.

Za knjižničnu građu kojoj je istekao rok posudbe ponovno će se naplaćivati zakasnina koja je u razdoblju od 23. ožujka 2020. bila obustavljena zbog ograničenosti korištenja Knjižnice.

Sve posuđene knjige možete produžiti putem e-maila: knjiznica@riteh.hr

Od 3. lipnja 2020. omogućen je rad u čitaonici u radno vrijeme Knjižnice prema promijenjenim uvjetima rada. Broj mjesta za rad u čitaonici je ograničen i potrebno ga je rezervirati uz prethodno najavu na e-mail: knjiznica@riteh.hr

Tijekom boravka u Knjižnici potrebno je pridržavati se propisanih epidemioloških mjera.

 

OBAVIJESTI

 

Online radionice u srpnju (Clarivate): Web of Science, InCites i Journal Citation Reports

Tvrtka Clarivate će u srpnju održati online radionice na kojima će se predstaviti najnovije značajke i funkcionalnosti u okviru Web of Science, InCites i Journal Journal Citation Report.

Prijaviti se možete na donjim poveznicama:

 

1.7.2021., 11h – 11.45h

Journal Citation Reports 2021 Update

Prijava

 

13.7.2021., 16h – 17h

Introducing the New Web of Science

Prijava

 

29.7.2021., 11h – 11.45h

Euro 2020 through the InCites lens

Prijava

 

Online konferencija za mlade znanstvenike (Wiley): Early Career Researcher Symposium „Research Interactions”

Izdavač Wiley će 16. i 17. lipnja 2021. godine od 14h – 18h održati online konferenciju Research Interactions namijenjenu mladim znanstvenicima na početku svoje karijere koji će ovim povodom sa svojim kolegama i međunarodnim stručnjacima imati priliku raspraviti o budućnosti znanstvenog izdavaštva.

Detaljnije informacije o konferenciji i obrazac za prijavu možete pronaći ovdje .

 

Otvoreni probni pristupi: APA PsycInfo, CAB Abstracts, EconLit

Otvoreni su probni pristupi na baze podataka APA PsycInfo, CAB Abstracts i EconLit za potrebe hrvatske znanstvene i akademske zajednice.

Periodi trajanja probnih pristupa su sljedeći:

APA PsycInfo: 9.6.2021. – 9.8.2021.

CAB Abstracts: 9.6.2021. – 23.7.2021.

EconLit: 9.6.2021. – 9.7.2021.

Navedene baze podataka dostupne su na platformi EBSCOhost, a može im se pristupiti s računala na ustanovama s pravom pristupa, kao i udaljenim pristupom putem proxy poslužitelja (na glavnom izborniku Portala e-izvori) odabirom platforme EBSCOhost na popisu dostupnih e-izvora ili putem Shibboleth pristupa.

 

Otvoreni probni pristupi: GIDEON i VisualDx

Tvrtka Wolters Kluwer otvorila je probni pristup na e-izvore Global Infectious Diseases and Epidemiology Online Network (GIDEON) i VisualDx namijenjene ustanovama, djelatnicima i studentima na području biomedicine i zdravstva.

Pristup na VisualDx bit će moguć do 2. lipnja 2021, a na bazu podataka GIDEON do 2. srpnja 2021.

 

Elsevier: probni pristup na SciVal i online radionice

Omogućen je hrvatskoj akademskoj i znanstvenoj zajednici probni pristup na platformu SciVal tvrtke Elsevier, u trajanju od 3.5.2021. – 2.6.2021. godine.

SciVal je platforma koja znanstvenoj i akademskoj zajednici omogućuje praktično praćenje i analizu uspješnosti istraživačke i znanstvene produkcije u vlastitim i međunarodnim institucijama, drugim državama i istraživačkim zajednicama.

Pristup će biti omogućen direktno s ovlaštene ustanove na temelju IP raspona ili udaljeno odabirom proxy servera (na glavnom izborniku Portala e-izvori) i unosom AAI korisničkih podataka. U oba slučaja platforma je dostupna za korištenje nakon registracije ili kreiranja korisničkog računa na SciVal platformi.

 

Otvoren pristup: Science Journals (AAAS)

Otvoren je pristup na časopise Science u izdanju American Association for the Advancement of Science (AAAS).

Science Journals objavljuju znanstvene vijesti, komentare i najsuvremenija istraživanja u okviru svih područja znanosti s naglaskom na STEM područje.

Otvoren pristup na bazu podataka IEEE/IET Electronic Library (IEL)

Ponovno je otvoren pristup na bazu podataka IEEE/IET Electronic Library (IEL).

IEEE/IET Electronic Library (IEL) jedna je od najopsežnijih i najznačajnijih baza znanstvenih i stručnih članaka u okviru područja elektrotehnike, računarstva, ICT-a i srodnih područja.

Cambridge University Press – besplatna objava znanstvenih radova hrvatskih autora u otvorenom pristupu

 U okviru pretplate na časopise Cambridge University Press u 2020. godini sklopljen je Read & Publish ugovor koji omogućava hrvatskoj akademskoj i znanstvenoj zajednici uključenoj u ovu pretplatu objavljivanje neograničenog broja radova u otvorenom pristupu bez dodatnih troškova objave (APC – Article Processing Charge).

 

 

Na Tehničkom fakultetu u Rijeci od 1960. godine djeluje fakultetska knjižnica koja je po svojoj namjeni specijalnog tipa. Knjižnica obuhvaća površinu od 403 m2, a podijeljena je u dvije etaže. Na gornjoj etaži nalazi se korisnički prostor i dva ureda za osoblje. Osim posudbenog dijela s izdvojenim malim djelom fonda najtraženije studentske literature, korisnici imaju na raspolaganju čitaonicu s ukupno 54 radna mjesta. Jedan dio čitaonice u kojoj je izložena tekuća periodika ima 30 mjesta, a drugi izdvojeni dio ima 24 mjesta predviđena za rad na računalima. Na ovom prostoru nalaze se i kartični katalozi. Na donjoj etaži nalazi se spremište u kojem je smješten najveći dio fonda knjižnice - periodičke publikacije, omeđene publikacije, referentna zbirka, neknjižna građa itd. Poslovanje knjižnice uređeno je Pravilnikom o knjižnici Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

    Knjižnica prikuplja i obrađuje knjižničnu građu prema prihvaćenim svjetskim standardima za katalogizaciju i klasifikaciju. Nabava novih publikacija provodi se u suradnji s profesorima, Knjižničnim odborom i Povjerenstvom za izdavačku djelatnost i knjižnicu. Građa se računalno obrađuje u programskom paketu CROLIST od 1994.g., a zapisi se mogu pregledavati putem on-line kataloga  knjižnice Tehničkog fakulteta. 

U svom fondu Knjižnica posjeduje, prema podacima inventure u 2011. g., više od 20400 svezaka knjiga, doktorskih disertacija, magistarskih radova, pravilnika i standarda, 4400 svezaka časopisa i 1700 primjeraka neknjižne građe (posebni otisci, brošure, CD).

CROSBI - Hrvatska znanstvena biblografija

Hrvatski znanstveni portal

Mreža mladih znanstvenika

 

AKADEMSKO PISANJE
Pišete seminarski, završni, diplomski, stručni ili znanstveni rad?
OVDJE možete naći niz jednostavnih i interaktivnih obrazovnih materijala kojima se pojašnjava proces pisanja, citiranja literature i izbjegavanja plagiranja.