Teh. faks-35.jpg
Published
12. veljače 2018.

Predavanje dr. sc. Marina Prebega

U petak, 16.2.2018. godine u 11:00 sati u Vijećnici Fakulteta će se održati predavanje dr. sc. Marina Prebega.

Dr. sc. Marin Prebeg će održati predavanje na temu: Large Time Step methode za hiperboličke zakone očuvanja.

Sažetak:

Hiperbolički zakoni očuvanja koriste se za modeliranje brojnih prirodnih pojava i procesa, poput dinamike fluida, biomehanike, elektrodinamike, astrofizike, magnetohidrodinamike te višefaznog strujanja kakvo susrećemo, na primjer, u naftnoj industriji. Raznolikost pojava i procesa koje hiperbolički zakoni očuvanja opisuju za posljedicu ima mnoštvo različitih numeričkih metoda koje se međusobno razlikuju ovisno o preciznosti, efikasnosti i robusnosti. Tema ovog predavanja su takozvane Large Time Step (LTS) metode – eksplicitne, bezuvjetno stabilne metode konačnih volumena čija stabilnost nije ograničena klasičnim CFL (Courant-Friedrichs-Lewy) uvjetom, te njihova primjena na Eulerove jednadžbe mehanike fluida i matematičke modele višefaznog strujanja. Predavanje se sastoji od istraživačkih rezultata koji su dio doktorskog rada predavača, te pregleda istraživačke aktivnosti na temu LTS metoda na Zavodu za energetiku i procesno inženjerstvo Norveškog sveučilišta znanosti i tehnologije, u suradnji sa znanstveno-istraživačkim institutom SINTEF. Disertaciju predavača moguće je pronaći na https://brage.bibsys.no/xmlui/handle/11250/2463112.

 • Published
  25. svibnja 2018.

  Posjeta studenata tvrtki CIMOS

  U okviru terenske nastave iz kolegija „Mjerenje u proizvodnji“, koji se održava na diplomskom sveučilišnom studiju strojarstva, studenti su u četvrtak 24. svibnja posjetili tvrtku CIMOS u Buzetu.

 • Published
  24. svibnja 2018.

  Javni poziv za izbor predstojnika doktorske škole

  Senat Sveučilišta u Rijeci donio je na svojoj 15. sjednici održanoj dana 22. svibnja 2018. godine Odluku o pokretanju izbora predstojnika Doktorske škole i imenovanju povjerenstva za prikupljanje prijava kandidata.

 • Published
  24. svibnja 2018.

  Terenska nastava u firmi HSTec d.d. u Zadru

  U sklopu terenske nastave iz kolegija CNC/NC obradni strojevi studenti su obišli pogon firme HSTec d.d. u Zadru.

 • Published
  24. svibnja 2018.

  Bronca na STEM Gamesima 2018.

  Muška ekipa našega fakulteta osvojila je broncu u futsalu na prvim STEM Gamesima održanim u Poreču.

 • Published
  22. svibnja 2018.

  Nastupno predavanje

  Dr. sc. Tomislav Plavšić održat će nastupno predavanje u utorak 29. svibnja 2018. u 11 sati u učionici U1.

 • Published
  22. svibnja 2018.

  Predavanje

  Predavanje Nj.E. g. Mohammada Reza Sadegha, veleposlanika Islamske Republike Iran u Republici Hrvatskoj, na temu „Vanjska politika Islamske Republike Iran“ biti će održano u prostoru Akvarija u srijedu 23. svibnja s početkom u 10:45 sati.