riteh-fasada.jpg

MARTECH 2024 Lisabon

Članovi katedre, asistentica Marijana Balas te asist. Ivan Sulovsky, sudjelovali su na međunarodnoj konferenciji MARTECH (Internation Conference on Maritime Technology and Engineering) koja se održala u Lisabonu u periodu 13.-15. svibnja 2024. Sudjelovanje je obilježeno izlaganjima o ostvarenim rezultatima istraživanja iz područja nesigurnosti vremenskih prognoza pri određivanju optimalne putanje plovidbe broda (Balas) te hidrodinamici brodskih vijaka pri uvjetima valova (Sulovsky).

marijana_martech.jpg

martech_ivan.jpg

 

Pozvano predavanje na School of Naval Architecture and Ocean Engineering (SNAOE) of Indian Maritime University

6.2.2024. Prof. Jasna Prpić-Oršić je održala pozvano predavanje na School of Naval Architecture and Ocean Engineering (SNAOE) na Indian Maritime University iz Indije iz serije predavanja "Ship Life-Cycle Modelling and Simulations Challenges - International Expert Lecture Series". Naslov predavanje je  "REliaBility and Uncertainty of Ship decision support system for safe and greener navigation"

kat.png

Indija_predavanje.jpg

Znanstvena usavršavanja - Japan

Asistentica Marijana Balas boravila u studenom 2023. godine na stručnom usavršavanju na Sveučilištu u Kobeu, Japan. Mentor tijekom boravka bio je prof. dr. sc. Kenji Sasa. U sklopu stručnog usavršavanja i istraživanja, odrađena je analiza podataka dobivenih mjerenjima s broda za prijvoz rasutog tereta u Japanu. Asistentica Balas održala je prezentaciju i predavanje o svojim dosadašnjim istraživanjima na temu rutiranja brodova s obzirom na vremenske prognoze („weather routing“). Tijekom boravka radila je i sa studentima na simulatoru Wavewatch III, u svrhu istraživanja koje se trenutno provodi na Sveučilištu u Kobeu.

 

japan1.jpeg

Znanstvena usavršavanja - ISMT

Tokom jeseni 2023. assitent Sulovsky proveo je 2 tjedna na Njemačkom sveučilištu Duisburg-Essen, na institutu za brodogradnju, oceansko inženjerstvo i promet. Usavršavanje se odvijalo pod mentorstvom prof. Ould El Moctara pri čemu su glavni ciljevi stavljeni na određivanje propulzijskih karakteristika brodova pri realnim stanjima mora koristeći CFD.

Picture1.jpg

Sudjelovanje na NUTTS simpoziju

Asistent. I. Sulovsky sudjelovao je na "Numerical Towing Tank Symposium" (NUTTS) simpoziju održanom u Ericeiri u Portugalu, u periodu 15.-17.10.2023. Simpozij je međunarodnog karaktera te se održava svake godine, a tematikom je usko vezan uz primjenu numeričkih alata za razne probleme u brodskoj hidromehanici. Asistent je održao prezentaciju o propulziji broda na valovima koristeći CFD alate.

IMG-20231017-WA0002.jpg

7th My First Conference

14. rujna 2023., asistentica M. Balas prezentirala je svoja dosadašnja istraživanja na doktorandskoj konferenciji "My First Conference" organiziranoj na Tehničkom fakultetu. Osim izlagačkih aktivnosti, sudjelovala je i u organizaciji same konferencije. U istom okviru je asistent I. Sulovsky predstavio svoje rezultate dosadašnjih istraživanja na dokt. studiju.

Znanstvena usavršavanja

Tokom 2023. godine asistentica M. Balas provela je 8 tjedana na Sveučilištu u Zadru, na Pomorskom fakultetu, u sklopu svojih obaveza na doktorskom studiju. Usavršavanje se odvijalo pod mentorstvom prof. Marka Valčića pri čemu je glavni fokus bio na numeričkoj optimizaciji plovidbenih ruta brodova. U istom okviru je asistent I. Sulovsky proveo 8 tjedana na Njemačkom sveučilištu Duisburg-Essen, na institutu za brodogradnju, oceansko inženjerstvo i promet. Usavršavanje se odvijalo pod mentorstvom prof. Ould El Moctara pri čemu su glavni ciljevi stavljeni na određivanje propulzijskih karakteristika brodova pri realnim stanjima mora koristeći CFD.

16th Baška GNSS Conference

Svi članovi katedre su aktivno sudjelovali na GNSS konferenciji, održanoj u Baški u periodu 15.-18. svibnja 2023. Asistentica na katedri, M. Balas pridonijela je izlaganjem pod naslovom "Assessing the accuracy of ship-based sea state measurements using statistical correlation analysis and hindcast wave databases", a asist. Sulovsky "CFD study on propulsion characteristics of ships subjected to waves". Prof. Prpić-Oršić je vodila plenarnu sesiju te otvaranje treće po redu radionice "Workshop on Smart, Blue and Green Maritime Technologies"

Znanstveni rad u MDPI časopisu

Rad članova katedre je valoriziran kroz novu publikaciju u časopisu MDPI, i to sa znanstvenim radom pod naslovom "Comparative Study of Potential Flow and CFD in the Assessment of Seakeeping and Added Resistance of Ships" čiji su autori asist. Sulovsky, prof. Prpić-Oršić, Guilllaume du Hauteclocque (Bureau Veritas) te prof. Marilena Greco (NTNU Norway). Cjeloviti tekst je dostupan na linku:

članak

MDPI_GA1.png

Sudjelovanje na NUTTS simpoziju

Asistent. I. Sulovsky sudjelovao je na "Numerical Towing Tank Symposium" (NUTTS) simpoziju održanom na Sljemenu u Zagrebu, u periodu 16.-18.10.2022. Simpozij je međunarodnog karaktera te se održava svake godine, a tematikom je usko vezan uz primjenu numeričkih alata za razne probleme u brodskoj hidromehanici. Uz iznimno interesantna izlaganja, asistent je također održao prezentaciju na temu preklapajućih mreža u CFD-u.

NuTTS_2022_Conference_Photo.jpgAutor: Ana Rakić

Boravak na NTNU - Department of Marine Technology

Asistent na katedri I. Sulovsky boravio je dva tjedna na NTNU (Norwegian University of Science and Technology) u Trondheimu, Norveška, u sklopu znanstvenog usavršavanja. Pod vodstvom prof. Marilene Greco, usavršavanje se temeljilo na teoretskim i praktičnim primjenama različitih numeričkih alata hidrodinamike broda.

 

20221007_182219.jpg

Novozaposlena istraživačica na HRZZ projektu

Od 9.Listopada 2022., na katedri je sa radom započela mag. ing. naut. Marijana Balas, u sklopu HRZZ projekta "DESSERT"  pod vodstvom prof. Jasne Prpić-Oršić. Prethodno obrazovanje je ostvarila na Pomorskom fakultetu u Rijeci, stekavši titulu magistra inženjera nautike i tehnologije pomorskog prometa.

Posjeta znanstvenika iz Japana

Prof. Kenji Sasa sa sveučilišta iz Kobea, Japan (Faculty of Maritime Studies) te doktorandica Maho Maeda boravili su u Rijeci tokom rujna u periodu 18.-20.9.2022 sa ciljem razmjene znanja i iskustava iz područja ostvarenih i budućih mjerenja na brodu. Prof. Sasa tijekom izlaganja stavlja naglasak na upotrebu ostvarenih mjerenja sa broda za znanstvena istraživanja te potiče mlađe istraživače na isto. Osim njegovih izlaganja, prezentacije su održali i doktorski studenti sa Tehničkog fakulteta čije je područje rada usko vezano uz mjerenja na brodu.

6th My First Conference

Asistent na katedri I. Sulovsky održao je izlaganje pod nazivom "On the Overset Grids in Computational Marine Hydrodynamics" na kongresu namijenjenom prvenstveno za doktorande "My First Conference" održanom na Građevinskom fakultetu u Rijeci.

MFC_slika.jpg

 

SORTA 2022 25th Symposium on the Theory and Practice of Shipbuilding

U razdoblju od 7. - 10. rujna 2022. održana je jubilarna 25. po redu SORTA. Od članova katedri za dinamiku plovnih objekata, sudjelovali su prof. Prpić-Oršić predsjedavanjem sesije sa pretežitom tematikom hidromehanike plovnih objekata te asistent I. Sulovsky sa prezentacijom pod nazivom Wave Response of a Containership Scale Model using CFD with Overset Mesh Method. Poveznica na knjigu sažetaka konferencije : Knjiga sažetaka

sorta.jpg

 

15th Baška GNSS Conference

2022. godine početkom svibnja održana je već tradicionalna međunarodna konferencija u Baški - GNSS conference, na kojoj su sudjelovali gotovo svi članovi katedre za dinamiku plovnih objekata.  Prof. dr. sc. Jasna Prpić-Oršić i Izv. prof. dr. sc. Marko Valčić sudjelovali su kao predsjedavajući na pojedinim sesijama. Asistent Ivan Sulovsky sudjelovao je  u organiziciji te je doprinijeo sa izlaganjem na temu sigurnosti navigacije kroz nesigurnosti u modeliranju vremenskih prognoza. Osim redovitih izlaganja u Hotelu Corinthia, sudionici su imali priliku posjetiti otok Sv.Grgur u blizini Baške pri čemu se na turističkom brodu odradila egzibicija laboratorijske opreme - određivanje sastava ispušnih plinova iz porivnih strojeva, mjerenje gibanja broda uz pomoć akcelerometra i sl.

 

baska.jpg

Autor: Ivan Sulovsky - postavljena mjerna oprema u salonu izletničkog broda

 

MARTECH 2022 Lisabon

Asistent Ivan Sulovsky sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji MARTECH (Internation Conference on Maritime Technology and Engineering) koja se održala u Lisabonu u periodu 24.-26. svibnja 2022. Sudjelovanje je obilježeno izlaganjem prezentacije naslova Uncertainty Analysis of Weather Simulation Modelling During Navigation.

Konferencija je hibridnog tipa pri čemu su se neke sesije održavale putem video linka. Uz Ivana, aktivno je sudjelovala i  Prof. dr. sc. Jasna Prpić-Oršić sa ulogom predsjedavanja sesije pod nazivom Hydrodynamics - performance. 

 

20220524_092619.jpgAutor: Ivan Sulovsky

 

Sudjelovanje na Nor Shippingu 2022

Asistent Ivan Sulovsky je imao priliku posjetiti Nor Shipping, sajam pomorske industrije u Norveškoj u Oslu. Sajam je međunarodnog karaktera s ciljem povezivanja poduzeća i instituta iz pomorske domene. Više o sajmu na linku:

Otvoreno more - sudjelovanje na Nor Shippingu

 

Autor fotografije: Gordan Jelavić

 

Prof. dr. sc. Jasna Prpić-Oršić - intervju na HRT

Intervju sa voditeljicom katedre može se poslušati na  Linku gdje se razgovara o trenutnim znanstvenim istraživajnima, međunarodnim suradnjama i sl.

Državna nagrada za znanost - prof. dr. sc. Jasna Prpić-Oršić

Voditeljici katedre, prof. dr. sc. Jasni Prpić-Oršić dodijeljena je državna nagrada za znanost za 2020. godinu u području tehničkih znanosti. Profesorica je nagrađena je za značajna znanstvena dostignuća u području tehničkih znanosti, posebice za istraživanja numeričke simulacije dinamike broda i pomorskih objekata, valnih opterećenja i odziva morskih objekata te inženjerstva morske tehnologije. Članak iz Novog Lista:

Novi List - državna nagrada za znanost