riteh-fasada.jpg

Komunikacija mislima za osobe s invaliditetom


OPIS PROJEKTA

Projekt "Komunikacija mislima za osobe s invaliditetom" provodi se u sklopu Programa provjere inovativnog koncepta (PoC) za znanstvenike i istraživače agencije HAMAG – BICRO na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Projekt je započeo 01. 06.2016. i traje godinu dana.

 

PROJEKTNI TIM

Izv. prof. dr. sc. Miroslav Vrankić – voditelj projekta
Izv. prof. dr. sc. Saša Vlahinić
Guruprasad Madhale Jadav
Luka Batistić
Izv.prof.dr.sc. Marijan Palmović (Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)

 

CILJ PROJEKTA

Cilj ovog projekta je dokazati da je moguće izraditi pomagalo za komunikaciju koje se temelji na analizi moždanih (EEG) signala pacijenta. Takav bi uređaj omogućio da pacijenti s locked-in sindromom mogu komunicirati sa svojom okolinom. “Locked-in” sindrom stanje je kada osoba ne može svjesno kontrolirati svoje tijelo niti na bilo koji način komunicirati s okolinom. Osoba je doslovno zaključana u svome tijelu.

 

PROVEDBA PROJEKTA

Projekt uključuje nabavku komercijalno dostupne EEG opreme te razvoj algoritama analizu EEG signala kod pacijenata s locked-in sindromom. Fokusirat će se na EEG signale koji nastaju kao odgovor na zvučni podražaj, odnosno reakcije pacijenta na ono što mu se govori. Pokušati će se razviti algoritam raspoznavanja uzoraka EEG signala na temelju kojeg će se izraditi prototip komunikatora i testirati ga na pacijentima. Zbog kompleksnosti obrade EEG signala i posebnosti stanja u kojima se nalaze pacijenti s locked-in sindromom, potrebno je provjeriti da li je tako nešto uopće moguće izraditi.

 

OČEKIVANI REZULTATI

  1. završeno ispitivanje tehničke izvedivosti izuma pomagala za komunikaciju mislima
  2. izrađen prototip pomagala za komunikaciju mislima

 

KORISNE INFORMACIJE

Anketa za suradnju na projektu


 

 

Znanost