ReWalk

ReWalk1.  UVOD

Većina populacije nije svjesna svakodnevnih izazova osoba s invaliditetom te kako to može utjecati na njihovu samostalnost, a samim time i na njihovo mentalno zdravlje. To se posebice odnosi na nepokretne osobe. Razvojem tehnologije počela se razvijati i asistivna tehnologija, odnosno tehnologija koja olakšava život osobama s invaliditetom. Tema ovog seminara je upravo jedan takav uređaj – ReWalk.

 

2.  RAZRADA

2.1. Paraplegija

Paraplegija je stanje potpune oduzetosti dijela tijela koje se javlja kao posljedica ozljede u prsnom, slabinskom ili križnom dijelu kralježnice. Osoba zbog toga pati od gubitka funkcije ispod mjesta ozljede što znači da se može kretati jedino uz pomoć invalidskih kolica. Na slici 1 se mogu vidjeti dijelovi kralježnice zbog čijih ozljeda se javlja paraplegija.

 

 re1.PNG

Slika 1.

 

Slično paraplegiji je kvadriplegija koja se javlja ukoliko do ozljede dođe u vratnom (cervikalnom) dijelu kralježnice te su kod takvih osoba najčešće i ruke nepokretne.

                                                                                                

                                                                                                                     

2.2. Egzoskelet

Da bi se osobama s paraplegijom olakšalo kretanje, razvijaju se egzoskeleti. Riječ egzoskelet dolazi od grčkih riječi exo što znači vanjski i skeletos što znači kostur. Naziv egzoskelet je preuzet iz anatomije životnija jer se kod pojedinih životinja, točnije kukaca, javlja vanjski kostur umjesto unutarnjeg, kao što je to slučaj kod čovjeka.

U kontekstu asistivne tehnologije, egzoskelet je uređaj koji služi kao svojevrsno odijelo, odnosno oklop tijelu te na taj način pruža potporu korisniku te ekstremitetima omogućava kretanje budući da je sastavljen od motora.

 

2.3. ReWalk Robotics

Najpoznatiji egzoskelet proizvodi izraelska tvrtka koja se zove ReWalk Robotics. Osnovana je 2001. godine pod imenom Argo Technologies te kasnije mijenja ime u ReWalk Robotics. Osnivač tvrtke, Amit Goffer, je također i kvadriplegičar. Tvrtka se bavi dizajnom, razvojem i prodajom inovatinvnih medicinskih pomagala u koje spada i egzoskelet. Najpoznatiji egzoskelet zove se upravo ReWalk.

 

ReWalk-Rehabilitation-2.jpg  

Slika 2.

 

2.4. ReWalk

ReWalk olakšava kretanje te svojim radom oponaša ljudski korak tako da okreće zglobove prilikom kretanja.

Težina samog ReWalk iznosi oko 23 kg te je to jedini egzoskelet koji je Food and Drug Administration (lipanj 2014.). Dostupan je u mnogim zemljama, ali pojedine funkcionalnosti nisu dostupne u nekim zemljama – hodanje po stepenicama se još uvijek ne može koristiti u SAD-u. Korištenje u zajednici je dozvoljeno uz istreniranog pratioca - to može biti član obitelji ii osoba zaposlena za pružanje kućne medicinske njege.

Razlikujemo ReWalk Personal i ReWalk Rehabilitation. ReWalk Personal je namijenjen za osobnu upotrebu kod kuće ili u zajednici. Najnovija verzija ReWalka Personal je verzija 6.0, neke od promjena koje uvodi: više ne koristi ruksak nego torbicu oko struka, prilagodljiviji je korisniku te postiže brzinu i do 2.6 km/h. ReWalk Rehabilitation je namijenjen upotrebi u bolnici da bi pacijenti mogli vježbati i pripremati se za korištenje osobnog ReWalka kod kuće.

Potrebni preduvjeti da bi se moglo koristiti ReWalk je visina u rasponu od 160 pa do 190 cm i težina manja od 100kg. Osim toga, prati se i tlak te gustoća kostiju potencijalnog kandidata.

Dijelovi ReWalka:

  • Ruksak
  • Senzori pokreta/nagiba
  • Sat
  • Motorni okvir
  • Ploče ispod stopala
  • Štake

vidljivi su na slici 2 u nastavku.

 ReWalk1.jpg    

Slika 2.

 

U ruksaku se nalazi 28 voltna litij ionska baterija te još jedna rezervna baterija. Osim toga, nalazi se i računalo s radio odašiljačem za pokretanje uređaja i komunikacija sa satom. Baterija traje čak i do 8 sati te su obje baterije punjive. U računalnom program imamo mogućnost podešavanja određenih postavku kao što su brzina, kut nagiba potreban za aktivaciju uređaja, koliko će vremena proći do aktivacije uređaja i slično.

Senzori pokreta smješteni su oko ramena i bitni su za aktivaciju uređaja. ReWalk aktiviramo laganim nagibom naprijed koji pokreće robotske noge. Podešeno je da se uvijek kreće s desnom nogom.

Sat služi za odabir modaliteta – sjedenje, stajanje, hodanje, kretanje po stepenicama. Odijelo osoba nanosi kada sjedi te nakon toga može jedino ustati. U modalitetu za kretanje po stepenicama već je predefinirana visina koraka, ali se ona može promijeniti.

Motorni okvir je napravljen od aluminija. Motori unutar okvira izvršavaju kretanje te pomažu okretanju zglobova.

Ploče ispod stopala moraju biti snažne da podnesu ne malu težinu samog ReWalka i osobe koja ga koristi te su zbog toga napravljene od ugljičnih vlakana.

Štake se koriste za pružanje potpore prilikom nagiba za naprijed. Potrebno je imati dovoljno snage u rukama i nogama za korištenje štaka.

 

3.  ZAKLJUČAK

ReWalk i slični uređaji predstavljaju budućnost za osobe s invaliditetom. Međutim, cijena i dalje predstavlja značajnu prepreku. Zbog toga je ReWalk još uvijek nedovoljno dostupan osobama kojima bi uvelike olakšao svakodnevni život. Cijena samog uređaja iznosi $77 000 i najčešće osiguranja to ne pokrivaju.

Osim cijene kao glavnog nedostatka, ReWalk je pokazao koje se prednosti javljaju nakon korištenja. Kliničke studije koje tvrtka ReWalk Robotics provodi dokazuju mnogobrojne pozitivne utjecaje na zdravlje korisnika – smanjenje boli, poboljšavanje mentalnog zdravlja pacijenta, poboljšanje rada pojedinih organa, smanjenje tjelesne mase. Sve to pridonosi poboljšanju društvenog života i same kvalitete života korisnika.

Nakon istraživanja koja su provedena prije nekoliko godina, pokazalo se da se korištenjem ReWalka štedi godišnje čak i do $30 000. Ukoliko se to uzme u obzir, korištenjem ReWalka se zapravo štedi na medicinskim računima te je ovaj uređaj dugoročno zapravo ekonomski isplativ. Osobama kojima je potreban ReWalk trebalo bi olakšati kupovinu uz određenu novčanu pomoć koju bi onda oni mogli kasnije vratiti jer ipak je za samostalnu kupovinu potrebno imati određeni početni kapital koji najčešće, u današnjoj ekonomiji, ljudi nemaju. Naime, svakoj bi osobi s invaliditetom trebalo omogućiti usluge i uređaje koji bi im olakšali svakodnevni život i omogućili aktivno sudjelovanje u zajednici.

 

LITERATURA

 [1]    https://www.google.com/finance?cid=860741902797952

 [2]    http://www.eglas.hr/korisnici/paraplegija/

 [3]    https://en.wikipedia.org/wiki/Exoskeleton

 [4]    http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm402970.html

 [5]    http://spectrum.ieee.org/automaton/robotics/medical-robots/rewalk-robotics-new-exoskeleton-lets-paraplegic-stroll-the-streets-of-nyc

 [6]    http://www.cbsnews.com/news/rewalk-exoskeleton-earns-fda-approval/

 [7]    http://rewalk.com/category/active-clinical-studies/

 [8]    http://rewalk.com/how-does-the-bionic-marathon-suit-work/

 [9]    http://www.pcworld.com/article/2866676/rewalk-robotic-exoskeleton-looks-like-science-fiction-but-helps-paraplegics-walk-again.html

[10]    http://www.slate.com/blogs/future_tense/2014/07/02/rewalk_exoskeleton_approved_by_fda_but_who_will_pay_for_it.html

[11]    http://www.bbc.com/news/magazine-18002728

[12]    http://www.ele.uri.edu/Courses/bme281/F09/AmandaN_1.pdf

[13]    http://www.medicaldevice-developments.com/features/featurestep-by-step---the-rewalk-motorised-exoskeleton-4447524/featurestep-by-step---the-rewalk-motorised-exoskeleton-4447524-3.html

[14]    http://rewalk.com/about-technology/

[15]    http://www.gizmag.com/rewalk-personal-6-exoskeleton/38477/


Natali Načinović