Elektromotorna invalidska kolica

Elektromotorna invalidska kolica1.  UVOD

Za nepokretne bolesnike koji nemaju mogućnost hodanja zbog prirode svoje bolesti posebno konstruiramo invalidska kolica na ručni ili električni pogon. Kod očuvanih pokreta ruku bolesnicima se propisuju kolica na ručni pogon dok se kod kvadriplegije propisuju motorna kolica, čije se upravljanje vrši pomoću udaha ili na komandu koja je izdana glasom. Bolesnici sa hemiplegijom kolica pokreću zdravom rukom i nogom. Svakom bolesniku individualno trebaju biti prilagođene diminzije i oblik sjedišta, naslona te oslonca za noge i ruke.

Vrste invalidskih kolica:

  • invalidska kolica na ručni pogon
  • invalidska kolica na električni pogon
  • dječja kolica

Podjela elektromotornih invalidskih kolica:

  • za unutarnje prostore
  • za vanjske prostore
  • za unutarnje i vanjske prostore
  • elektroskuteri
  • specijalna kolica
  • dječja kolica

 

2. ELEKTROMOTORNA INVALIDSKA KOLICA ZA UNUTARNJU UPORABU

Odlikuju posebno malim dimnezijama (dužina i širina). Zbog što lakše pokretljivosti, imaju straga i sprijeda prilično male kotače. Pokreću se pomoću dva motora te je moguća rotacija na mjestu (jedan motor vozi unatrag, a drugi naprijed). Takva se kolica se obično ne rabe za vanjske prostore, jer mali kotači nisu pogodni za vanjske neravnine. Kolica su posebno prikladna za tetraplegičare, koji zbog prirode svoje bolesti nisu u mogućnosti pokrenuti mehanička kolica.

 

el1.PNG

Slika 1. Elektromotorna kolica za unutarnju uporabu

 

el2.PNG

Tablica 1. Karakteristike

 

3. ELEKTROMOTORNA INVALIDSKA KOLICA ZA VANJSKU UPORABU

Koristite za dulje vožnje i neravni teren. Iako nisu naročito okretna,ona svojim velikim kotačima koje pokreće motor prema naprijed i direktnim upravljanjem stražnjih kotača mogu prelaziti preko rubnih kamena te preko određenih prepreka. Ipak, osobe koji koriste javna prometna sredstva (autobus, tramvaj i sl. ) u većoj su sigurnosti od onih koja se voze sama. Međutim, tko ne može voziti automobil, a želi istražiti više od svoje najbliže okoline, može razmišljati o nabavi ovakvih kolica. Loša strana ovih kolica je da se mjere ne mogu prilagoditi kao kod aktivnih kolica (širina i dubina sjedala, visina naslona).

 

el3.PNG

Slika 2. Elektromotorna invalidska kolica za vanjsku uporabu

 

el4.PNG

Tablica 2. Karakteristike

 

4. KOMBINIRANA ELEKTROMOTORNA INVALIDSKA KOLICA

Takva vrsta kolica predstavljaju kompromis,te objedinjuju unutarnju i vanjsku upotrebu. Ona su još relativno okretna, a imaju i nešto veće kotače, što im daje mogućnost korištenja i u vanjskim prostorima. Princip okretanja sličan je kao i kod unutarnjih elektromotornih kolica, te se sastoji se od dva motora koji omogućuju okretanje na mjestu. Ova kolica imaju indirektno upravljanje; što bi značilo da su manji, obično prednji kotači, neaktivni i samo slijede smjer dat od motora. Ipak, teško je prevladati neravnine terena i staze s nagibom. Što se tiče prilagodbe individualnih tjelesnih mjera, vrijedi isto što i za vanjska elektromotorna invalidska kolica: nije moguća centimetarska točnost.

 

el5.PNG

Slika 3. Kombinirana elektromotorna invalidska kolica

 

el6.PNG

Tablica 3. Karakteristike

 

5. ELEKTROMOTORNI INVALIDSKI SKUTER

Njihova konstrukcija omogućuje veću udobnost i sigurnost te pridonosi većoj neovisnosti i olakšava svakodnevne poslove. Odlikuje ih moderna oprema te jednostavno rukovanje. Okretno sjedalo i nasloni za ruke koji se podižu omogućavaju lagano sjedanje i dizanje. Visina sjedala i pozicija može se podesiti čime se postiže optimalni položaj za vožnju.

Kymco-Maxi-XL-mobility-scooter.jpg

Slika 4. Elektromotorni invalidski skuter

 

6. SPECIJALNA KOLICA

Podesivi i kompaktni pokretni okvir koji osobama s motoričkim poteškoćama omogućava lagan ulazak te održavanje uspravnog položaja i samostalno kretanje kroz prostor. Bitne karakteristike ovih kolica su elektromotorno podizanje u vertikalni položaj te mobilnost-pogon rukom pomoću mehaničkog prijenosa.

 

  el8.PNG el9.PNG

Slika 5. Specijalna kolica i mogući položaji

 

 

7. ELEKTROMOTORNA DJEČJA INVALIDSKA KOLICA

Nude neovisnost kroz dnevne prepreke koje se nalaze ispred mladih korisnika te istovremeno pružaju sigurnost i stabilnost. Bitne karakteristike ovih elektoromotornih kolica su prilagodljiva i sklopiva konstrukcija ,prilagodljiva širina i dubina sjedišta,vidina i kut oslonca za stopala, podesivi kut naslona za leđa te pogon na zadnjim kotačima. Dizajn i boje kolica prilagođene su dječjem uzrastu.

 

el10.PNG

Slika 6. Elektromotorna dječja invalidska kolica

 

ZAKLJUČAK

Elektromotorna invalidska kolica uvelike pomažu ljudima s posebnim potrebama da povećavaju svoju samostalnost i mobilnost. Mobilnost nije bitna samo zbog samostalnog obavljanja određenih radnji, već i zbog zdravlja osoba. Pod zdravlje osoba smatram i fizičko (poboljšava cirkulaciju, probleme s probavom ...), ali i psihološko, jer je veliko psihološko olakšanje osobi kada je samostalno pokretljiva i neovisna o stalnoj pomoći drugih osoba. Cijena većine ovih elektromotornih kolica kreće se od 17 000 kn na više.


Zoran Šverko