Tobii upravljanje očima – Serija I

Tobii upravljanje očima – Serija I1. TOBII DYNAVOX I-SERIES+

Tobii Dynavox iz serije I je uređaj za generiranje govora koji omogućuje korisnu komunikaciju u svim oblicima.

Ova je serija prilagođena osobama s invaliditetom s cerebralnom paralizom, Rettovim sindromom, amiotrofičnom lateralnom sklerozom (ALS), afazijom, koje se pouzdaju u alternativne metode komunikacije kako bi se njihov glas čuo. Na taj im je način omogućen samostalniji život.

Serija I se sastoji od Tobii Dynavox I-12+ i Tobii Dynavox I-15+. Ti se uređaji razlikuju samo u veličini ekrana. Kao što sam naziv sugerira, Tobii Dynavox I-12+ ima ekran dijagonale 12”, dok Tobii Dynavox I-15+ ima ekran dijagonale 15”. Oba uređaja imaju ekran osjetljiv na dodir, te opcionalno dolaze s ugrađenim uređajem za praćenje pogleda.

 

aaaa1.png

Slika 1. Tobii Dynavox I-12+ i Tobii Dynavox I-15+

 

S obzirom na namjenu ovih uređaja, vrlo je bitno da su jednostavni za korištenje i su pogodni za sve korisnike. Zbog toga su dizajnirani na način da su lako prenosivi, te da su robusnog dizajna. Upravo je robustan dizajn zaslužan za otpornost uređaja na udarce i ogrebotine koji su normalni u svakodnevnom životu. Također, ovi ureĎaji imaju stupanj zaštite IP43 (uz uvjet da priključci moraju biti zatvoreni originalnim poklopcima) što je vrlo važno ukoliko se po uređaju prolije neka tekućina.

Oba uređaja Tobii Dynavox serije I koriste 2 baterije istovremeno što im omogućuje autonomiju od 8 do 10.5 sati rada (ovisno o varijanti). Kako bi se omogućila komunikacija 24 sata dnevno, baterije se mogu zamijeniti (jadna po jedna) dok uređaj radi – bez potrebe za isključivanjem uređaja.

 

aaaa2.png

Slika 2. Baterije

 

Stanje napunjenosti baterije možemo jednostavno provjeriti u svakom trenutku pritiskom na tipku na samoj bateriji. Pritiskom na tipku, na bateriji se prikaže stanje napunjenosti baterije. Vanjski punjač baterija omogućuje punjenje baterija izvan samog uređaja kako bismo uvijek imali napunjene baterije.

Zvučnici su još jedna stavka koja je vrlo bitna kod uređaja ove namjene. Kako bi reproducirani zvuk bio što kvalitetniji i jači, u uređaj su ugrađena dva zvučnika snage 2x3W.

 

aaaa3.png

Slika 3. Zvučnici

Za što bolju povezanost, uređaj ima različite priključke. Na raspolaganju su nam sljedeći priključci:

  • USB 2.0
  • USB 3.0
  • HDMI
  • RJ45
  • 3.5 mm priključak za slušalice
  • 3.5 mm priključci za tipkala
  •  

aaaa4.jpg

Slika 4. Priključci

 

2. TOBII EYE CONTROL

Tobii eye control nam omogućuje upravljanje uređajem pomoću pogleda. Dvije kamere te ugrađeni procesor nam omogućuju visoku preciznost i točnost, te kompenzaciju pokreta glave. Mogućnost praćenja svijetlih i tamnih zjenica omogućuje korištenje uređaja od strane velikog broja korisnika i u raznim okruženjima.

Dvije kamere omogućuju praćenje pogleda bez obzira o pomacima glave. Ukoliko bi bila samo jedna kamera, pomak glave bi kamera registrirala kao pomak pogleda bez obzira je li pogled cijelo vrijeme upućen u istu točku.

aaaa5.jpg

Slika 5. Svijetle i tamne zjenice

 

3. SLEEP ON GAZE AND WAKE ON GAZE

  Sleep on Gaze i Wake on Gaze nam omogućuju da uređaj samo pogledom stavimo u mirovanje (Sleep mode), te ga povratimo u rad (Wake up).

aaaa6.jpg

Slika 6. Sleep on Gaze & Wake on Gaze

 

Pogledom u jednu stranu uređaja izvan ekrana javlja se izbornik za upravljanje (u  postavkama se mora definirati samo jedna strana uređaja). Nakon što uređaj prepozna da je korisnik pogledao u odabranu stranu uređaja, na zaslonu se prikazuju dvije opcije: pauziranje i mirovanje.

Pauziranje podrazumijeva privremeno isključivanje praćenje pogleda što je korisno prilikom čitanja nekog teksta ili gledanja filma. Ova opcija služi kako bi se izbjeglo slučajno i neželjeno upravljanje pogledom.

Mirovanje podrazumijeva standardno mirovanje kao kod ostalih uređaja. Pogodno je kako bi se smanjila potrošnja baterije za vrijeme kada nam uređaj nije potreban, te kako nas svijetlo ekrana ne bi ometalo tokom noći.

Iz jedne i druge opije se izlazi (ponovno vraća u rad) na način da se pogled usmjeri direktno u sredinu Eye control-era.

 

4. KOMUNIKACIJA I DRUŠTVENA POVEZANOST

 

aaaa7.png

Slika 7. Prikaz aplikacije za komunikaciju

 

Komunikacija i društvena povezanost omogućuju samostalniji život osobama s invaliditetom. Aplikacije čija je namjena komunikacija omogućuju osobama što lake izražavanje, čime se te osobe osjećaju puno samostalnije što u konačnici rezultira srećom.

Aplikacije čija je glavna zadaća generiranje govora omogućuju komunikaciju u užoj okolini što ponekad nije dovoljno. Zbog toga ovi uređaji imaju aplikacije koje omogućuju komunikaciju putem društvenih mreža. Aplikacije poput Facebook-a i Skype-a omogućavaju  i video komunikaciju što poboljšava ukupno zadovoljstvo korisnka.

 

aaaa8.jpg

Slika 8. Aplikacije za komunikaciju putem društvenih mreža

 


Teo Benazić